Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Χανια .Παραλίες Βάταλου


Ο Βάταλος βρίσκεται περίπου 80km νότια των Χανίων, στην μεγάλη πεδιάδα του Φραγκοκάστελου, 1.5km δυτικά του Φραγκοκάστελου. Ο Βάταλος φιλοξενεί τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή του Φραγκοκάστελου.



Υπάρχουν διάφορες παραλίες στην περιοχή του Βάταλου, με άμμο και κατά τόπους βράχια και βότσαλα. Τα ονόματα των παραλιών ξεκινώντας από το κάστρο και περπατώντας δυτικά είναι Ίλιγκας, Χονδρός Βόλακας, Μαύρο Νερό και Βάταλος. Δεν προτιμούνται ιδιαίτερα από τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς επιλέγουν το Βάταλο μεν για διαμονή, επισκέπτονται δε τις άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, ο Βάταλος ενδείκνυται για ήσυχες στιγμές απομόνωσης, καθώς επίσης είναι ιδανική και για μάσκα. Αναμφισβήτητα, τα σκήπτρα στην περιοχή κρατάει η εξωτική παραλία του Φραγκοκάστελου, πασίγνωστη για το επιβλητικό κάστρο και τους θρυλικούς Δροσουλίτες.

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟΥ


Η περιοχή του Φραγκοκάστελλου γεμάτη κόσμο και ομπρέλες το καλοκαίρι, κρύβει μια απίθανη έκπληξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα που λίγοι ξέρουν. Τον υγρότοπο του, που καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση από το κάστρο μέχρι και την παραλία του Βατάλου. Όλη η περιοχή δυτικά του επιβλητικού κάστρου είναι γεμάτη καλαμιώνες και δημιουργούνται σε μια απόσταση 2 χιλιόμετρων περίπου διαφορετικές λιμνούλες οι οποίες φιλοξενούν αρκετά αμφίβια και πτηνά. Το νερό προέρχεται από πηγές που βρίσκουν την έξοδο τους στο άκρο της πεδιάδας του Φραγκοκάστελου και τους χειμερινούς μήνες δημιουργούνται και κάποια ρέματα που τρέχουν ως τη θάλασσα. Σε πολλά σημεία το νερό διατηρείται όλο το χρόνο η πιο όμορφη όμως εποχή για να πάει κάποιος είναι από το τέλος Φεβρουαρίου ως τις αρχές Μαΐου. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι του υγροτόπου έχει καταστραφεί στο όνομα της γενικής αδιαφορίας για ότι έχουμε κληρονομήσει αλλά και της «αξιοποίησης» της περιοχής όπως οι ντόπιοι εννοούν τη λέξη αξιοποίηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου