Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Κασσάνδρα Χαλκιδικής .


Το πιο δυτικό πόδι της Χαλκιδικής είναι και το πιο αναπτυγμένο τουριστικά, με δεκάδες ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κέντρο της νυχτερινής ζωής την Καλλιθέα, η οποία είναι γεμάτη clubs. Έχει όμως και πολλές φυσικές ομορφιές: εκπληκτικές παραλίες, υδροβιότοπους προστατευόμενους από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, ακόμη κι ένα σπήλαιο, αυτό των Πετραλώνων, με μεγάλη αρχαιολογική σημασία. Κατά μήκος της ακτής της Κασσάνδρας εκτείνονται πανέμορφες παραλίες και τουριστικά θέρετρα, όπως η Καλλιθέα, το Πολύχρονο, η Χανιώτη, ενώ στο νότιο άκρο θα βρείτε τα ιαματικά λουτρά της Αγίας Παρασκευής.

Η Κασσάνδρα φημίζεται για τις μαγευτικές παραλίες της, πολλές από τις οποίες διαθέτουν πυκνή βλάστηση, χρυσή άμμο και γαλανά νερά. Η πρώτη παραλία είναι της Νέας Ποτείδαιας με τα γαλαζοπράσινα νερά και στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου βρίσκεται η αμμουδιά της Νέας Φώκαιας, η οργανωμένη κατάφυτη παραλία της Αφύτου με την άμμο και τα τιρκουάζ νερά, ο παραθαλάσσιος οικισμός της Καλλιθέας, η παραλία της Κρυοπηγής ( ή Πηγαδάκια ) με τη λευκή άμμο, η αμμουδιά του Πολύχρονου, η αμμώδης παραλία του Χανιώτη και η μαγευτική παραλία του Πευκοχωρίου με τα γαλαζοπράσινα νερά. Στο νοτιότερο άκρο της θα βρείτε τη Χρυσή Άμμο, το Αλωνάκι, τα Ξυνά, το Αυλάκι και τον Άγιο Γεώργιο. Στη νοτιοδυτική πλευρά πάλι ξεχωρίζουν η πλατιά αμμώδης παραλία της Νέας Σκιώνης και η παραλία Μόνα Καλύβα με βότσαλο αλλά και άμμο. Στη δυτική ακτή, τέλος, οι ωραιότερες παραλίες είναι αυτές του Ποσειδίου, της Φούρκας, της Σίβηρης και της Σάνης.



Λίμνη ΜαυρόμπαραΤρία χιλιόμετρα δυτικά του Πολύχρονου, σε υψόμετρο 300 μ., βρίσκεται αυτή η λίμνη, η οποία παρουσιάζει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Αποτελεί μνημείο της φύσης ( από το 1997 ) και μοναδικό υδροβιότοπο με δύο σπάνια είδη νεροχελώνας. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πεζοπορικά μονοπάτια, πηγές καθώς και σπάνια άγρια βλάστηση.

Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και ΕργαλείωνΒρίσκεται στα Νέα Μουδανιά, εδώ εκτίθενται αρχαίες άγκυρες, βαμβακερά δίχτυα, καμάκια για αχινούς, αγκίστρια, παραγάδια κ.ά. Υπάρχουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τεχνικών αλιείας, ομοιώματα σκαφών καθώς και πλούσιο εικονογραφικό υλικό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου