Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Χανιά .Παραλίες Κούτελος .- Φυλακή και Πλακάκια


Ο Κούτελος είναι μια ήρεμη, ανοργάνωτη, απάνεμη παραλία με μεγάλα στρογγυλά βότσαλα, δίπλα στα χωριά Νομικιανά και Βουβά. Βρίσκεται περίπου 9km ανατολικά της Χώρας Σφακίων, 4km δυτικά του Φραγκοκάστελου και 76km νότια των Χανίων. Στη παραλία υπάρχουν λίγα δέντρα που προσφέρουν σκιά.

Μπορείτε να φάτε στην ψαροταβέρνα του Περογιώργη, που βρίσκεται πάνω στην παραλία και να μείνετε στα λίγα δωμάτια. Επίσης, ακριβώς δυτικά από την παραλία σχηματίζεται ένας βράχος χωρίζει τον Κούτελο από τον μικρό κόλπο του Πέρα Κούτελου όπου μπορείτε να απομονωθείτε. Τέλος, ανάμεσα στον Κούτελο και στον Βάταλο του Φραγκοκάστελου, υπάρχουν πολλές παραλίες κατά μήκος του Ακρωτηρίου Ψηλού Ρούμι.
Για να έρθετε στην παραλία του Κούτελου από Σφακιά, πάρτε το δρόμο για Φραγκοκάστελο και λίγο μετά το Βουβά και τα Νομικιανά, πάρτε την άσφαλτο για την παραλία. Υπάρχει και πινακίδα προς Κούτελο. Αξίζει να την επισκεφτείτε, ιδίως αν μένετε στην ευρύτερη περιοχή, αλλά όχι για να έρθετε αποκλειστικά για την παραλία αυτή. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στο Φραγκοκάστελο, με μια επίσκεψη στον Κούτελο για ήρεμες στιγμές ή στη ψαροταβέρνα. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το μικρό σπήλαιο Ανάψη, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε.


Επίσης, λίγα μέτρα δυτικότερα βρίσκεται η απόμερη παραλία της Λέσκας, που στο Κρητικό γλωσσικό ιδίωμα "λέσκα" σημαίνει το απόκρημνο μέρος, το μέρος που περιβάλλεται από γκρεμό. Από τη λέξη λέσκα παράγεται και το ρήμα "λεσκώνω" που σημαίνει παγιδεύομαι σε απόκρημνο μέρος και δε μπορώ να συνεχίσω την πορεία μου. Έχει βότσαλο και λίγο άμμο και είναι αρκετά μεγάλη σε μήκος ενώ λίγα μέτρα πιο δυτικά της βρίσκεται το δεύτερο κολπάκι της Λέσκας μια παραλία τόσο μικρή που φαντάζει ιδιωτική. Η Λέσκα σε όλο το μήκος της έχει πίσω ένα πολύ ψηλό γκρεμό με εντυπωσιακά χρώματα που δίνει το όνομά του στην παραλία. Ο γκρεμός είναι τόσο απότομος και ψηλός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κατάβασης στη θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που στα καθαρά νερά της δεν θα δείτε σχεδόν ποτέ επισκέπτες.


Για όσους δε διαθέτουν σκάφος ο μόνος τρόπος προσέγγισης της παραλίας είναι βαδίζοντας κατά μήκος παλιού παραλιακού μονοπατιού από τον Κούτελο, όμως είναι αρκετά επικίνδυνο και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να αποφεύγεται από άτομα με υψοφοβία ή χωρίς μεγάλη πείρα στην ορειβασία.
Φυλακή και Πλακάκια

Η παραλία της Φυλακής βρίσκεται 3km ανατολικά της Χώρας Σφακίων και 75km νοτιοανατολικά των Χανίων. Η παραλία έχει βότσαλο και κατά τόπους βράχια και δεν είναι ανοιχτή στους ανέμους. Είναι γενικά απομονωμένη, παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση με αυτοκίνητο ή περπάτημα από την κοντινή Χώρα Σφακίων είναι εύκολη.
Στη παραλία δεν υπάρχουν καταλύμματα, αλλά υπάρχουν ξαπλώστρες και μια μικρή καντίνα. Επίσης, λόγω της γειτνίασης της με ένα ξενοδοχείο για γυμνιστές και της απομονωμένης θέσης της, η Φυλακή, καθώς και οι γειτονικές παραλίες του Αμμουδίου, προτιμούνται σχεδόν αποκλειστικά από γυμνιστές.


Αν περπατήσετε 100m ανατολικότερα από τη Φυλακή, θα βρεθείτε στην περιοχή Πλακάκια και στην παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο του Σφακιανού Φαραγγιού. Στα Πλακάκια υπάρχουν 3-4 εκπληκτικές μικροσκοπικές παραλίες που σχηματίζονται σε φιόρδ, με καταγάλανα νερά και ψιλό βοτσαλάκι. Μάλιστα μερικές σχηματίζονται και μέσα σε σπηλιές!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου