Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Χαλκιδική -Δήμος Αριστοτέλη .

Δήμος Αριστοτέλη

Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι δήμος της Χαλκιδικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτη και προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμωνΑρναίαςΠαναγίας και Σταγείρων- Ακάνθου. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 739.87 τ.χλμ και ο πληθυσμός του είναι 18.294 κάτοικοι σύμφωνα με τηναπογραφή του 2011 (18.861 σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001). Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε η Ιερισσός και ιστορική έδρα ηΑρναία.

Η Ιερισσός, με 3.455 κατοίκους το 2011   βρίσκεται στην αρχή του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής και απέχει 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να την προσεγγίσει κανείς είτε μέσω της εθνικής οδού 16 (Θεσσαλονίκης - Ιερισσού), είτε μέσω της Εγνατίας οδού βγαίνοντας στην έξοδο της Ρεντίνας ή στην έξοδο της Ασπροβάλτας. Αποτελεί μια όμορφη και σύγχρονα δομημένη παραλιακή κωμόπολη, με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Αριστοτέλη.
Ιερισσός .Δημοτική 1, 2, 3, μεγάλη παραλία, στα σημεία που έχουν γαλάζια σημαία είναι οργανωμένη με πλήρεις υποδομές
Καμπούδι . Είναι σε απόσταση 4 χιλιομ. από την Ουρανουπολη .Έχει πολλές ξενοδοχειακες εγκαταστασεις και προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους επισκέπτες .

 1, 2, 3, διαδοχικές παραλίες, στα σημεία που έχουν γαλάζια σημαία είναι πλήρως οργανωμένες

Ουρανούπολη  Η Ουρανούπολη είναι παραθαλάσσιο χωριό του νομού Χαλκιδικής και ο τελευταίος κοσμικός προορισμός πριν μεταβεί κάποιος στο Άγιο Όρος. Το2001 αριθμούσε πληθυσμό 960 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και με την αλιεία. Αποτελεί επίσης ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Αριστοτέλη. Η απόστασή της από τη Θεσσαλονίκη είναι 132 χιλιόμετρα
1, 2, 3, διαδοχικές, οργανωμένες παραλίες με ρηχά νερά .
Αμμουλιανή .Η Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή. Πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί στη Χαλκιδική. Έχει έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 120 χιλιόμετρα από τηΘεσσαλονίκη. Παλιότερα ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου ενώ μετά το1925 έγινε τόπος εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων. Σήμερα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αριστοτέλη και έχει περίπου πεντακόσιους μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό.
  Πόρτο Άγιο, αμμώδης, οργανωμένη παραλία

Νέα Ρόδα Χαλκιδικης .


Τα Νέα Ρόδα είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος προσφυγικός οικισμός της βόρειας Χαλκιδικής. Το2001 είχε 1.148 κατοίκους και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος που υπάγεται στον Δήμο Αριστοτέλη. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται.
Βρίσκεται στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω και βρέχεται από τη θάλασσα από δύο πλευρές. Κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία , η αλιεία και ο τουρισμός. Απέχει 6 χιλιόμετρα από την Ιερισσό. Κύριος ναός είναι ο ναός της Θεοτόκου και του Αγ. Νικολάου, στον οποίο βρίσκεται θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που μεταφέρθηκε από τους πρώτους κάτοικους, πρόσφυγες από τα Σκοπιά της νήσου Αλώνης, της θάλασσας του Μαρμαρά. Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και του Αγίου Μοδέστου στο λειβάδι.
2, υπέροχη παραλία με μοναδική ατμόσφαιρα και κρυστάλλινα νερά

Στρατώνι Χαλκιδικης

 Το Στρατώνι είναι παραθαλάσσιος μεγάλος οικισμός του νομού Χαλκιδικής. Το 2001 αριθμούσε 1.174 κατοίκους, που εργάζονται στα μεταλλωρυχεία αλλά και σε αλιευτικά επαγγέλματα. Αποτελεί επίσης ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Σταγίρων-Ακάνθου. Η απόστασή του από τηΘεσσαλονίκη είναι 98 χιλιόμετρα και από την έδρα του Δήμου 17. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα. Υπάρχουν επίσης δύο παρεκκλήσια, του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Θεοδώρων. Στον οικισμό μεταξύ άλλων λειτουργούν ιατρείο, νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, ΚΑΠΗ, λιμενικός σταθμός, αστυνομικός σταθμός και ΙΚΑ, ταχυδρομείο και φαρμακείο. Πολιτιστικά δραστηριοποιούνται ο Σύλλογος Γυναικών και ο Σύλλογος Πολιτισμού. Στα τέλη Αυγούστου διεξάγονται κάθε χρόνο τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και επίσης στις 4 Δεκεμβρίου κορυφώνονται οι πενθήμερες εκδηλώσεις για την πολιούχο, Αγία Βαρβάρα. Η ομάδα καλαθοσφαίρισης (Σ.Α. Στρατωνίου) αγωνίζεται A2 του πρωταθλήματος ανδρών. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή συναντά δυσκολίες καθώς πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται οι εγκαταστάσεις μεταλλευτικών εταιριών, η δραστηριότητα των οποίων έχει επηρεάσει έντονα την ποιότητα του αέρα και του νερού.
 οργανωμένη και εύκολα προσβάσιμη παραλία, μήκους 800 μέτρων

Κάμπος, Με μήκος που φτάνει το 1 χλμ. είναι η μεγαλύτερη παραλία της περιοχής δίπλα στα Πυργαδίκια και είναι οργανωμένη σε κάποια σημεία της


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου