Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Λευκάδα: πολη με φυσικές ομορφιές και παραλίες


Η Λευκάδα διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα, γραφικούς οικισμούς, πυκνή βλάστηση, εντυπωσιακούς όρμους με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, οργανωμένες και ερημικές παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, υψηλή πολιτιστική παράδοση και φιλόξενους κατοίκους. Είναι ολόκληρη ένα φυσικό αξιοθέατο!

H Λευκάδα  είναι περισσότερο γνωστή για το ότι αποτελεί το ένα απ’ τα δυο ελληνικά νησιά (το άλλο είναι η Εύβοια), στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς και φυσικά για τις εκπληκτικές τις παραλίες, που θεωρούνται από τις ομορφότερες στη χώρα. Συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 50 μέτρων.

Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά ΚέρκυραΚεφαλονιάΙθάκηΖάκυνθος και Παξοί αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 25.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος,Καστός και Μεγανήσι, (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια), αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τα προαναφερθέντα νησιά πλην του Μεγανησίου αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος, ενώ το Μεγανήσι αποτελεί ξεχωριστό δήμο με έδρα το Κατωμέρι.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά μ' εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας τις οποίες τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου) συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Μαζί με την Εύβοια είναι τα δυο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.Το ψηλότερο βουνό είναι τα Σταυρωτά με απότομες πλαγιές έχει ύψος 1.182μ  Απο  http://el.wikipedia.org
 Η πόλη περιβάλλεται από ένα στένωμα της θάλασσας και μια λιμνοθάλασσα (έναν από τους πλέον αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου, που προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar), ενώ βορειότερα βρίσκεται η λεπτή κυκλική γραμμή της αμμουδιάς της Γύρας με τα λιγοστά δέντρα της και τους τέσσερις ανεμόμυλους.
Αξίζει να περπατήσετε στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απ’ το κανάλι, μπροστά ακριβώς απ’ τον πεζόδρομο (οδός Μελά) με τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ, δίπλα στο λιμάνι. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει βενετσιάνικο αέρα στην πόλη.

Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται και το περίφημο πάρκο των ποιητών, το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού (Βαλαωρίτη, Σικελιανού, Δημητρίου Γολέμη κ.ά.), οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.
Στην πόλη υπάρχει επίσης αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, ενώ 2 χλμ. νότια της Λευκάδας, βρίσκεται η περιοχή του Καλλιγονίου, που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται από την προϊστορική πόλη Νήρικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου