αμμουδιές και άλλοτε κόλπους με βότσαλα που περικυκλώνονται από πέτρες, λευκά, Η Μήλος είναι ηφαιστειακό νησί του Αιγαίου Πελάγους, στην Ελλάδα, και λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη 'βήλος' που εξελίχθηκε σε 'μήλος' και σήμαινε 'πρόβατο'. Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο: οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολανών στους ιστορικούς χρόνους μέχρι τώρα και πρόσφατα μπεντονίτη, περλίτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι Πλάκα.
Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, υπάρχουν πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια) που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου (Παρίσι) βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.
Η Μήλος βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων και είναι το 5ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, 120 χλμ (75 μίλια) ανατολικά των ακτών της Λακωνίας. Από Ανατολικά προς Δυτικά έχει πλάτος 23 χλμ, από Βορρά σε Νότο 13 χλμ, και η επιφάνειά της εκτιμάται στα 151 τ.χλμ. Έχει σχήμα πετάλου, σχηματίζοντας μεγάλο κόλπο. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας (751 μ.) και ακολουθεί το Χονδρό Βουνό (636 μ.) στο δυτικό μέρος του νησιού. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας.
Το δυτικό μισό του νησιού το πιο άγριο και γοητευτικό κομμάτι του νησιού. Εδώ δεν υπάρχουν χωριά, παρά μόνο ελάχιστοι οικισμοί και κάποια παλιά ορυχεία ( το μόνο που λειτουργεί είναι το ορυχείο ποζολάνη στην ξυλοκερατιά). Σχεδόν όλη η δυτική Μήλος ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Η νοτιοδυτική πλευρά της Μήλου είναι βιότοπος της μεσογειακής φώκιας ενώ το υπόλοιπο δυτικό μέρος του νησιού, είναι βιότοπος της κόκκινης οχιάς της Μήλου (Macrovipera schweizeri) και της σαύρας (Podacris milensis). Στην περιοχή Natura ανήκει η Αχιβαδόλιμνη η οποία κάποτε ήταν γεμάτη αχιβάδες εξ ού και το όνομά της, ενώ είναι ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος των Κυκλάδων, σημαντικός σταθμός μεταναστευτικών πτηνών. Επίσης, υπάρχει το δάσος οριζοντιόκλαδων κυπαρισσιών, σπάνιος βιότοπος με αιωνόβια δέντρα. Στη δυτική Μήλο υπάρχει πλήθος από φυτά,βότανα και αγριολούλουδα και προστατευόμενα πουλιά όπως ο Μαυροπετρίτης,ένα σπάνιο μεταναστευτικό είδος γερακιού. Οι παραλίες στην περιοχή είναι απομονωμένες ωστόσο, η εμπειρία είναι μοναδική και είναι σίγουρο ότι παρ' όλη την απόσταση που θα διανύσει όποιος τις επισκεφτεί θα αποζημιωθεί με την ομορφιά τους.
Είναι ένα ενεργό ηφαιστειογενές νησί και η ιδιαιτερότητα του αυτή την καθιστά μοναδική στα τοπία με τα διαφορετικά είδους πετρώματα που αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων από όλο το πλανήτη. Τα πιο μεγάλα κοντινά νησιά είναι ηΚίμωλος 1,6 χλμ βορειοανατολικά, η Αντίμηλος 20 χλμ βορειοδυτικά και Πολύαιγος, 2 χλμ δυτικά.
Διάσημη για τις αμμουδιές της η Μήλος είναι το κατεξοχήν ζευγαρονήσι του Αιγαίου που ξέρουμε και αγαπάμε. Το πλοίο δένει στον Αδάμαντα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων που μοιάζει με πέταλο. Στον ομώνυμο οικισμό μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Μεταλλευτικό Μουσείο που περιέχει εκθέματα από τον ορυκτό πλούτο και την ενδιαφέρουσα μεταλλευτική ιστορία του νησιού αλλά και το Εκκλησιαστικό Μουσείο στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Η παραλία Λαγκάδα με τα ρηχά πεντακάθαρα νερά και τα αρμυρίκια είναι καλή λύση για ήρεμες καταστάσεις σε αντίθεση με την οργανωμένη κατά τόπους παραλία Παπικινού που όμως έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία.
Κατάλληλα για ρομαντζάδα και ήσυχες βόλτες, μια και κατά το απογευματάκι ξεκινά η απαγόρευση των οχημάτων, είναι τα πλακόστρωτα στενά της πρωτεύουσας Πλάκας που είναι χτισμένη πάνω από το λιμάνι του Αδάμαντα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της, ένα νεοκλασικό διαμάντι με την υπογραφή Τσίλλερ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την Αφροδίτη της Μήλου (σε αντίγραφο μιας και το αυθεντικό άγαλμα του Πραξιτέλη βρίσκεται στο Λούβρο) και στο Λαογραφικό Μουσείο είδη οικιακής χρήσης, διακοσμητικά, ενδυμασίες και χαρακτηριστικά έπιπλα των μηλέικων νοικοκυριών του 19ου αιώνα. Ο περίβολος της Παναγιάς της Σκηνιώτισσας που βρίσκεται στο Κάστρο είναι το απόλυτο σημείο για να πιάσετε πόστο και να περιμένετε τα μαγευτικά χρώματα του πιο διάσημου ηλιοβασιλέματος της Μήλου και ο παραδοσιακός οικισμός Κλήματα κοντά στην Πλάκα για να δείτε τα “σύρματα”, τα τυπικά δίπατα σπιτάκια όπου οι ψαράδες φύλαγαν τις βάρκες τους.
Εάν θέλετε να φάτε φρέσκο ψαράκι με τα πόδια σας στην αμμουδιά πηγαίνετε προς τα γραφικά Πολλώνια. Από το λιμανάκι τους ξεκινούν φέρυ, καΐκια και σκαφάτοι με κατεύθυνση την Κίμωλο, δυσπρόσιτες παραλίες αλλά και το γύρο του νησιού, μια εκδρομή αρκετά δημοφιλή ανάμεσα στα ζευγάρια. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς του κυκλαδικού πολιτισμού. Στις μέρες μας ένα τμήμα του βρίσκεται βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Και από τους όμορφους οικισμούς και τα χωριουδάκια περνάμε στις αδιαφιλονίκητες σταρ του νησιού, δηλαδή τις καταπληκτικές παραλίες του. Η Αχιβαδολίμνη είναι μια απέραντη αμμουδιά στον νοτιότερο σημείο του κόλπου της Μήλου που αντικρύζει τον Αδάμαντα και την Πλάκα και στην οποία λειτουργεί χαλαρό beach bar. Εάν ερωτευτείτε τα γαλάζια νερά και την λευκή άμμο της μπορείτε να στήσετε τη σκηνή σας στο διπλανό κάμπινγκ. Το σεληνιακό τοπίο στο ηφαιστειακό Σαρακίνικο με τα κατάλευκα βράχια φιγουράρει στις περισσότερες καρτ ποστάλ ενώ ο πλούσιος βυθός του ενδείκνυται για κατάδυση με εξοπλισμό.
Πάρτε το καραβάκι από τον Αδάμαντα και βουτήξτε στα νερά του Κλέφτικου, στις σπηλιές του οποίου έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές. Πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα έχει και η σπηλιά της Συκιάς στη δυτική Μήλο. Το απότομο μονοπάτι στο δρόμο προς τη Φυρίπλακα βγάζει στο Τσιγκράδο, μια απομονωμένη παραλία-εμπειρία με τιρκουάζ νερά. Εξίσου “ζόρικη” είναι και η διαδρομή προς τον Παπαφράγκα, δίπλα στα σπαράγματα της αρχαίας Φυλακωπής αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο από τα Ζεφύρια θα συναντήσετε τις τρεις διαδοχικές παραλίες με τα ηφαιστειακά κόκκινα βράχια που αποτελούν το Παλιοχώρι. Ονομαστό για τη θέα που χαρίζει στο κρητικό πέλαγος είναι το beach bar “Deep Blue”.l.wipediaκίτρινα ή και μαύρα βράχια. Ξεχωριστά χρώματα και βάθη θα βρείτε και στη θάλασσά της, ενώ επίσης μπορείτε να κολυμπήσετε σε πλήρως οργανωμένες παραλίες ή να επιλέξετε πιο μοναχικές και άγριες. Το σίγουρο είναι ότι τα καθαρά νερά του νησιού και οι απείρου κάλους παραλίες του θα σας προσφέρουν μία εμπειρία άνευ προηγουμένου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου