Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σέρρες -Μουσεία

 Σέρρες -Μουσεία .

Η πόλη των Σερρών είναι σύγχρονη με μεγάλες πλατείες, πάρκα αλλά και παραδοσιακά, νεοκλασικά και Βυζαντινά κτίσματα. Στις Σέρρες ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί  αρκετά Μουσεία που είναι με σειρά ..
Μουσεία:

  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών. Βρίσκεται στο 1ο χλμ επαρχιακής οδού Σερρών-Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου σε κτίριο ιδιοκτησίας του κυνηγετικού συλλόγου Σερρών. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 2007 με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας. Στο μουσείο εκθέτονται ζώα, πουλιά, φυτά, έντομα και πετρώματα. Το μουσείο προσφέρει και εκπαιδευτικά προγράμματα.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης σε ένα κτίριο του 15ου αιώνα, το ¨Μπεζεστένι¨. Στεγάζει αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή των Σερρών κυρίως αγάλματα, κεραμικά και επιγραφές από τα Αρχαϊκά, Κλασικά, Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά εκθέματα.

  • Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε ένα διώροφο κτίριο. Αποτελείται από 3 επίπεδα: Το ημιυπόγειο που είναι χώρος διδασκαλίας παραδοσιακών χορών. Τον πρώτο όροφο που αναπαριστά οντά βλάχικου σπιτιού. Ο δεύτερος όροφος είναι χώρος εκθεμάτων ενώ υπάρχει και βιβλιοθήκη με ιστορικά βιβλία, ιματιοθήκη και παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές.

  • Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων.Βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτίριο στις Σέρρες και περιέχει εκθέματα που αφορούν τις παραδόσεις των Σαρακατσάνων και τα βιώματα.

  • Μουσείο Ελιάς. Βρίσκεται 8χλμ. βόρεια της πόλης στην κεντρική πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος Ελαιώνα σε ένα παλιό ελαιοτριβείο του 1870 όπου μετατράπηκε σε μουσείο στο οποίο γίνεται αναπαράσταση της παραγωγής του λαδιού. Στους χώρους του μουσείου υλοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν το προϊόν της ελιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου