Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Καβάλα - Ν. Περαμος . Παραλία Αμμολόφων

Καβάλα - Ν. Πέραμος .  Παραλία Αμμολόφων


Περίπου 1 Km από την Ν. Πέραμο βρίσκεται η παραλία των Αμμολόφων, μήκους 3Km. 
Η ψιλή άμμος σε συνδυασμό με την κρυστάλλινη και ρηχή θάλασσα δημιουργούν ένα μαγευτικό, εξωτικό τοπίο, γι΄ αυτό και η παραλία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμο. 



Να σημειώσουμε ότι από το 2006 οι Αμμόλοφοι βραβεύτηκαν με Γαλάζια σημαία. 

Στην παραλία υπάρχουν πολλά beach bar και αναψυκτήρια που προσφέρουν ξαπλώστρες, ομπρέλες καθώς και parking, όλα δωρεάν. 


Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ , το ποτό σας απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, κι όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορείτε να δείτε την Θάσο και το Άγιο Όρος.
Για όσους προτιμούν περισσότερη ησυχία και πιο free καταστάσεις υπάρχουν, κυρίως στους πρώτους και τρίτους Αμμόλοφους ,πολλές φυσικές παραλίες, ανεκμετάλλευτες ακόμα.
Η παραλία των Αμμολόφων "χωρίζεται" από βραχάκια σε τρεις παραλίες, οι οποίες συνηθίζεται να αναφέρονται ως πρώτοι Αμμόλοφοι, δεύτεροι Αμμόλοφοι και τρίτοι Αμμόλοφοι αντίστοιχα (Από ανατολικά προς δυτικά).
Μεταξύ των Αμμολόφων και της Ν. Περάμου εκτείνεται και η χερσόνησος του Βρασίδα με πολλές μικρές παραλίες και κολπίσκους για μπάνιο και εξερεύνηση.
Επισκεφθείτε την Ν. Πέραμο ή την Ν. Ηρακλείτσα όπου εκεί θα βρείτε πολλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, μπροστά στο κύμα.
Για τον μεσημεριανό σας καφέ ή την βραδινή σας έξοδο υπάρχουν, στην περιοχή, πολλά καφέ και μπαράκια, όλα δίπλα στην θάλασσα.

Ιστορία της περιοχής
Δυτικά της Καβάλας, στην περιοχή των Ελευθερών, βρίσκεται η Νέα Πέραμος. Ξεκίνησε ως προσφυγικός οικισμός, πλέον όμως έχει δώσει τ’ όνομά της σ’ όλη την ευρύτερη ακτογραμμή. Στη βυζαντινή περίοδο, από τον 10 έως τον 15 αιώνα περίπου, η συγκεκριμένη περιοχή μνημονευόταν με διάφορα ονόματα. Ωστόσο, είναι πια αποδεκτό πως στη Ν. Πέραμο βρισκόταν η βυζαντινή πόλη Ανακτορόπολη. Μάλιστα, δυτικά της πόλης υπήρχε και το αντίστοιχο βυζαντινό κάστρο, το οποίο σώζεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό, και φέρει την πλίνθινη επιγραφή : "ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΟΥΚΟΣ ΜΙΝΙ ΙΟΥΛΙΩ ΙΣ ΤΑΣ Η΄".
Ο Ανδρόνικος Κοντοστέφανος ταυτίζεται με τον Μεγάλο Δούκα Ανδρόνικο Κοντοστέφανο, ανεψιό του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ (1143-1180). Με βάση την ταύτιση αυτή, η ανέγερση του κάστρου τοποθετείται στα χρόνια 1167-1170.
Κατά μια άλλη άποψη πρόκειται για τον Μεγάλο Δούκα Αλέξιο Απόκαυκο που κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του εμφυλίου πολέμου το 1342 περιέπλευσε με στόλο την ακτή του Βορείου Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων προέβη στη ριζική επισκευή ενός κάστρου που έλεγχε ένα από τα λίγα λιμάνια ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, τη φύλαξη του οποίου εμπιστεύθηκε στον μισθοφόρο Αλέξιο. Το 1357 με χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου η Ανακτορόπολη, η Χρυσόπολη και η Θάσος παραχωρήθηκαν με τίτλο κληρονομικότητας στον Αλέξιο που κατείχε πλέον τον τίτλο του μεγάλου πριμηκηρίου και στον αδελφό του Ιωάννη που κατείχε τον τίτλο του πρωτοσεβαστού.

Το κάστρο πρέπει να έπεσε στα χέρια των Οθωμανών μεταξύ 1383 και 1387. Ωστόσο, η επισκοπή Ελευθερουπόλεως παρέμεινε ως όνομα έως και το δεύτερο μισό του 15ου αι., ο οικισμός όμως πρέπει να είχε μεταφερθεί αλλού. Στα τέλη του 18ου αι. αναφέρεται το ορεινό χωριό Ελευθεραί, (Λεφτέρ και Λεφτερόπολη επί Τουρκοκρατίας), σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των προβούνων του Συμβόλου Όρους και μακριά από τη θάλασσα. Ενδεχομένως στη θέση αυτή να μεταφέρθηκαν από τον 16ο -17ο αι., όπως συνέβη και σε άλλες βυζαντινές πόλεις (Πολύστυλο, Μαρώνεια, οικισμοί Θάσου), λόγω της πειρατείας που λυμαίνονταν τα παράλια.


Κατά την αρχαιότητα
Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία κατά την αρχαιότητα που πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο και αφορά τον στρατηγό Βρασίδα. Λέγετε ότι κατά την διάρκεια της εκστρατείας κατά της Αμφίπολης ο στρατηγός Βρασίδας των Σπαρτιατών εγκλωβίστηκε από τον Αθηναϊκό στόλο μέσα στον κόλπο της Ν. Περάμου. Κατά την διάρκεια της νύχτας ο Βρασίδας κατάφερε να μεταφέρει το καράβι του πάνω από μία στενή λωρίδα στεριάς που χωρίζει τον κόλπο της Ν. Περάμου με την ανοιχτή Θάλασσα και να διαφύγει. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος του Βρασίδα πήρε και το όνομά του.

2 σχόλια: