Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Σκωτία -Γλασκωβη


Η Γλασκώβη (αγγλ.:Glasgow) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με τον ποταμό Κλάιντ να τη διασχίζει από τα ανατολικά προς τα δυτικά, περνώντας μέσα από το κέντρο της. Ο πληθυσμός της πόλης το 2001 ήταν 578.790 κάτοικοι, αλλά η ευρύτερη περιοχή, γνωστή και ως Greater Glasgow έχει 1,1 εκατομύρια κατοίκους. Η πόλη της Γλασκώβης ανήκει διοικητικά στον νομό με το όνομα Στραθκλάιντ, και βρίσκεται στην κεντροδυτική περιοχή της Σκωτίας (χάρτης δεξιά). el.wikipedia.org

Αρχιτεκτονικώς η Γλασκώβη ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολεοδομικώς το κέντρο της πόλης έχει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους), ενώ και τα κτίρια της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος.

Ο επισκέπτης στην πόλη αξίζει να επισκευτεί το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, το δημαρχείο μπροστά στην κεντρική πλατεία της πόλης, το κτήριο Macintosh στο Glasgow School of Art, τον κεντρικό καθεδρικό ναό, όπως επίσης και το καινούργιο Science Museum με το περίεργο ελλειπτικό του σχήμα. Τα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά είναι κατά μήκος των πεζόδρομων στην Buchanan street και Sauchiehall street.



Στη Γλασκώβη έχουν έδρα τα πανεπιστήμια Glasgow, Strathclyde, Glasgow Caledonian και Glasgow School of Art. Οι περισσότεροι φοιτητές μένουν στο δυτικό μέρος της πόλης (west-end), ακόμα και αυτοί που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια του Strathclyde και Caledonian, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Η περιοχή του west-end θεωρείται η πιο ασφαλής για κατοίκηση σε σχέση με το κέντρο ή την ανατολική περιοχή της Γλασκώβης. Το πανεπιστήμιο University of the West of Scotland βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην πόλη της Γλασκώβης.